Jak vyčistit troubu? - Mexen Czech Republic

CS

CS

Jak vyčistit troubu?

Trouba často patří k těm místům, jejichž čištění velmi rádi odkládáme na později. Ale jednou se to musí udělat, zejména pokud patříte k lidem, kteří často pečou ať už dorty, různé druhy masa, zapékané pokrmy, pizzy atd. Během pečení se mnoho produktů nejenže odpařuje, ale také se trochu vaří, což způsobuje odlupování malých kousků jídla, které se pak usazují na stěnách trouby. Stojí za to se starat o jejich pravidelné odstranění, ale aby se to dalo udělat bez zbytečného úsilí a účinně, je třeba vědět, jak vyčistit připálenou troubu.

Co se dozvíte z tohoto článku?

  • Jak vyčistit troubu octem a jinými domácími prostředky.
  • Proč je pravidelné čištění tohoto zařízení velmi důležité.
  • Čím se řídit při výběru vhodné metody čištění trouby.

Péče o dno trouby a její další části

I přes nejlepší recepty a kulinářské dovednosti se může stát, že se pokrm vyvaří nebo se z nějakého důvodu rozlije během pečení. V takové situaci by bylo dobré co nejrychleji vyčistit troubu, avšak čištění trouby rozehřáté na vysokou teplotu může být velmi nebezpečné. Rozhodně je lepší počkat, až vnitřek trouby úplně vychladne. Bohužel nečistoty také vychladnou a přilnou pevněji na stěny zařízení. Nelze je však nechat, protože při dalším spuštění trouby se začnou pálit ještě víc, což může způsobit dým a zápach spáleniny.

Ideálním řešením by bylo pravidelné čištění trouby – po každém použití, ale málo kdo na to pamatuje. Nechat zaschlý tuk v troubě není jen estetický problém, ale také hygienický. Nejenže to špatně vypadá, špinavá trouba, ve které se nacházejí zbytky jídla, může být zdrojem nepříjemného zápachu, ale také živnou půdou pro různé mikroorganismy, a v extrémních případech také pro červy. Mimo jiné proto by měla údržba trouby v čistotě patřit mezi věci, na které se nesmí zapomínat.

Čištění trouby – výběr metod

Špinavá trouba může být důvodem, proč pečené pokrmy v ní nemají zcela očekávanou vůni. Drobenky, žluklý tuk nebo připálené kousky jídla se nacházejí v rozehřáté troubě a mohou Vašemu pokrmu dodat specifickou vůni. Pokud se tomu chcete vyhnout, čištění trouby by se mělo stát jednou z rutinních úklidových činností. Pokud patříte mezi šťastlivce vlastnící trouby s funkcí automatického čištění, musíte si jen pamatovat, že je třeba spustit příslušný program. Každý jiný musí prostě přiložit ruku k manuálnímu čištění trouby.

Váháte, čím vyčistit troubu? Existuje mnoho domácích metod, které nevyžadují drahé čisticí prostředky. Pokud to děláte pravidelně, můžete troubu umýt vlhkou hadříkem s přídavkem mycího prostředku. Pokud máte k čištění připálenou troubu, musíte sáhnout po složitějších metodách. Na začátku můžete zkusit vyčistit troubu párou. Do žáruvzdorné nádoby je třeba nalít vodu a vložit ji do trouby rozehřáté na minimálně 100 stupňů. Voda začne vařit a uvolňující se pára změkčí usazeniny na stěnách trouby. Poté stačí troubu vyčistit vlhkou hadříkem, je však třeba udělat to předtím, než trouba úplně vychladne.

Jak vyčistit troubu?

V situaci, kdy máte skutečně špinavou troubu a chcete efektivně vyčistit troubu, odstraněním připáleného tuku, můžete sáhnout po hotových chemických produktech nebo po rozhodně ekologičtější možnosti, což jsou domácí čisticí metody. Víme, jak důkladně vyčistit připálenou troubu pomocí produktů, které pravděpodobně každý má v kuchyni:

  • jedlá soda,
  • ocet,
  • citron.

Tyto tři produkty si dokážou poradit i s velmi špinavými místy, nejen že čistí, ale také dezinfikují povrch celé trouby.

Jak dosáhnout čistého vnitřku trouby krok za krokem?

Pokud chcete rychle vyčistit troubu, stačí, když uděláte několik jednoduchých kroků:

  1. Zbavte se zaschlých zbytků jídla z trouby.
  2. Pokud je to možné, odstraňte vrstvu připáleného tuku.
  3. Smíchejte část jedlé sody s částí vody a částí octu – kaši naneste na nejšpinavější místa a nechte působit několik minut.
  4. Odstranit jedlou sodu s rozpuštěným tukem a jinými nečistotami.
  5. Umýt troubu teplou vodou s přídavkem mycího prostředku.

Pokud nemáte jedlou sodu, můžete zkusit vyčistit troubu citronem. Kromě toho je celkem populární metoda mytí trouby alobalem svinutým do kuličky. Toto řešení je rozhodně bezpečnější pro povrch než dráťák nebo drsná strana houbičky a umožňuje vyčistit troubu v míře více než dostačující!

Závěr

Pokud přemýšlíte, čím drhnout připálenou troubu, stojí za to sáhnout po osvědčených domácích metodách. Jedním z nejúčinnějších řešení je kombinace jedlé sody s octem. Tato směs tvoří přírodní čisticí prostředek, který si skvěle poradí s odstraňováním připálení z trouby. Stačí nanést kaši z jedlé sody a octu na znečištěná místa, nechat několik minut a poté setřít vlhkým hadříkem. Díky tomu se nejúčinnější čištění trouby stává jednoduchým a ekologickým.

Dalším způsobem na připálenou troubu čištění je využití citronu. Stačí rozříznout citron napůl, vložit jej do žáruvzdorné nádoby s vodou a vložit do trouby rozehřáté na 100 stupňů na asi 30 minut. Vodní pára v kombinaci s citronovou kyselinou změkčí připáleniny, což usnadní jejich odstranění. Pokud chcete vědět, čím vyčistit připálenou troubu (domácí metody), pak citron a soda jsou Vaši nejlepší spojenci. Díky nim už otázka, čím odstranit připálený tuk z trouby, přestane být problémem a Vaše trouba znovu získá lesk bez použití agresivních chemikálií. A o jiných druhozách chytrých „triků“ se dočtete na našem blogu, např. v článku o tom, jak zařídit kuchyni v bloku.

Nabíjení ...