Která krájecí deska je nejlepší? Na co si dát pozor? - Mexen Czech Republic

CS

CS

Která krájecí deska je nejlepší? Na co si dát pozor?

Výběr správné krájecí desky není snadný úkol a zná to každý, kdo se alespoň trochu zajímal o toto téma. V obchodech lze najít desky na krájení o různých rozměrech a tloušťkách, vyrobené z různých materiálů a vyznačující se originálním designem a důmyslnými řešeními, které usnadňují přípravu a servírování jídel. V tomto článku probereme nejdůležitější aspekty spojené s výběrem vhodné krájecí desky. Čím se tedy řídit, aby deska co nejlépe splňovala vaše očekávání?

Co se z tohoto textu dozvíte?

Velký výběr desek na krájení může způsobit, že budete mít problém se rozhodnout, který produkt bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám. Abychom vám usnadnili výběr kuchyňské desky, připravili jsme článek, ze kterého se dozvíte:

  • Jak vybrat správnou velikost a tloušťku krájecí desky.
  • Které desky na krájení jsou vhodné pro určité produkty.
  • O vlastnostech krájecích desek usnadňujících přípravu jídel.

Která krájecí deska bude nejlepší?

Začněme velikostí krájecí desky. Velikost a hmotnost desky jsou jedny z nejdůležitějších parametrů, které ovlivňují pohodlí krájení produktů a skladování desky ve vaší kuchyni.

Velikost a tloušťka kuchyňských desek. Jakou desku vybrat?

Vlastnosti krájecích desek v různých velikostech:

    1. Velké (40x50 cm), silné (3 nebo 4 cm) desky jsou ideální pro šéfkuchaře a lidí, kteří často vaří. Desky s větší plochou poskytují dostatek pracovního prostoru a jejich tloušťka zajišťuje, že se na pracovní ploše neposouvají a pomaleji se opotřebovávají.
    2. Střední (30x40 cm) a menší (25x30 cm) desky se hodí jako praktické kuchyňské nástroje, na kterých lze krájet menší zeleninu nebo sýry. Menší desky jsou také obvykle tenčí a lehčí – v závislosti na materiálu, z něhož jsou vyrobeny, mohou mít od cca 5 mm (plastové desky) do více než 2 cm tloušťky.

Jak mýt a sušit desky různých velikostí?

Velká dřevěná deska zabírá více místa a je těžší ji umýt. U větších desek, zejména těch, které nejsou vhodné k mytí v myčce, může být užitečný kuchyňský odkapávač s nastavitelnou šířkou, na kterém lze desky po umytí sušit ve svislé poloze.

Menší desky lze skladovat na mnoha místech a snadněji se čistí – skleněné a plastové desky v malých rozměrech lze bez problémů vložit do myčky. Mytí pod tekoucí vodou usnadní baterie kuchyňské s výsuvnou výlevkou. Desky lze snadno přenášet a vkládat přímo do hrnce – to jsou nejlepší desky na výlety.

deska do krojení

Z jakého materiálu by měla být krájecí deska?

Desky na krájení můžeme také rozdělit podle materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Každý materiál má jiné vlastnosti a hodí se k krájení různých potravin – jinou desku bychom měli používat na krájení zeleniny, ovoce a pečiva, a jinou na syrové maso a ryby.

Desky vyrobené ze dřeva

Dřevěné desky jsou nejlepší pro krájení pečiva a servírování občerstvení, např. sýrů. Přírodní materiál je činí univerzálními a zapadají do každé kuchyně. Dřevěné desky nepoškozují ostří a jsou odolné vůči vysoké teplotě – desky se hodí jako podložky pod horké hrnce a nádoby. Nevýhodou desek vyrobených ze dřeva je poměrně rychlá absorpce vlhkosti, proto vyžadují pravidelnou impregnaci (otírání solí a jedlým olejem). Dřevěné desky se hodí pouze k mytí ručně.

Dřevěné desky jsou vyrobeny z různých druhů dřeva, nejčastěji to je:

      • dub (tvrdý a odolný, má charakteristický vzhled),
      • akácie (dřevo akácie je velmi trvanlivé),
      • buk (tvrdé dřevo s jednotnou strukturou),
      • hrušeň (těžké a tvrdé, má teplý odstín),
      • jaseň (poměrně těžké a trvanlivé, odolné vůči poškrábání),
      • eben (výjimečně odolný a krásně se prezentující dřevo).

Bambusové kuchyňské desky

Bambusové krájecí desky jsou ekologické a levnější než dřevěné desky. Bambusové desky jsou vyrobeny ze slisované bambusové trávy, která poměrně rychle roste a její pěstování nemá negativní dopad na životní prostředí. Krájecí desky vyrobené z bambusu jsou lehké a neabsorbují vodu tak rychle jako dřevěné desky. Jejich povrch má také přirozené antibakteriální vlastnosti a netupí nože. Jsou to desky pro každodenní použití – hodí se pro krájení zeleniny a ovoce a pro krájení plátků čerstvého chleba, uzenin a sýrů. Bambusová deska nevyžaduje impregnaci pomocí jedlého oleje a soli.

Desky na krájení vyrobené z kamene

Kuchyňské desky vyrobené z kamene se vyznačují odolností proti poškrábání a snadným udržováním čistoty. Kámen neabsorbuje pachy a vlhkost jako přírodní dřevo, proto je vhodný ke krájení syrového masa, ryb a sýrů. Materiál je také odolný vůči vysoké teplotě – jsou to výjimečně trvanlivé desky. Bohužel kamenné desky jsou poměrně těžké, na rozdíl od dřevěných nebo plastových desek. Desky by se neměly mýt v myčce a jejich povrch může tupit nože.

Nejčastěji vybírané kamenné desky:

      • mramorové (mramorová deska má krásný vzor a je trvanlivá),
      • žulové (žulová deska je odolná proti poškrábání),
      • břidlicové (mají zajímavou texturu a jednotnou barvu).

Skleněné a keramické desky

To jsou nejlepší kuchyňské desky z hlediska udržení hygieny. Deska vyrobená z tvrzeného skla nebo keramiky nepohlcuje vlhkost a pachy. Materiál také zabrání rozvoji bakterií a plísní na povrchu desky. Skleněné desky jsou ideální především pro krájení masa a ryb, lze je také mýt v myčce (keramická deska však není vhodná pro mytí v myčce). Velkou výhodou těchto typů desek je jejich působivý vzhled a dostupnost v mnoha tvarech a různých barvách a vzorech. Bohužel skleněné desky mohou nože tupit a snadno se rozbít, proto je třeba s nimi zacházet opatrně, aby se nerozbily.

Desky na krájení vyrobené z plastu

Jde o druh kuchyňských desek, které se těší velké oblibě kvůli jejich praktickému použití a relativně nízké ceně. Plastové desky na krájení jsou ideální na cestách, protože jsou lehké a snadno se udržují v čistotě. Desky vyrobené z plastu neabsorbují pachy a vlhkost, proto jsou vhodné k krájení masa. Hodí se také pro krájení chleba a zeleniny. Desky z plastu se při intenzivním používání poškozují (na povrchu desky vznikají škrábance, ve kterých se mohou vyvíjet bakterie), proto je třeba je pravidelně měnit.

Originální desky na krájení

Desky na krájení jsou základním prvkem v naší kuchyni – kuchyňské desky mají nejen praktické využití, ale jsou také dekorativními doplňky interiérového vybavení kuchyně. Mohou také sloužit jako efektní tácy pro servírování občerstvení. Je dobré si všimnout, že desky na krájení mají také řešení usnadňující udržování pohodlí a hygieny při krájení.

Některé desky na krájení jsou vybaveny protiskluzovými prvky a speciálními drážkami, ve kterých se shromažďují tekutiny, které vytékají z různých produktů (nejčastěji jimi disponuje bambusová nebo dřevěná krájecí deska). Existují také desky na krájení, které lze zlomit uprostřed, aby bylo snazší vkládat ingredience přímo do hrnce. Kuchyňské desky mohou být oboustranné.

Jakou krájecí desku vybrat?

Výběr správné krájecí desky závisí především na potřebách uživatele. Při nákupu desek na krájení byste měli především zvážit, jaká deska na krájení se hodí pro určité produkty a kolik máme místa pro skladování v naší kuchyni. Klíčový význam má také estetický vzhled krájecí desky – dostupnost v široké škále barev, vzorů a tvarů umožňuje co nejlepší přizpůsobení desky svým potřebám a také interiérovému vybavení a prvkům kuchyně, jako například barva granitového dřezu. Ideální deska je jednoduše funkční a esteticky vypadající.

Nabíjení ...