Milovníci malé černé, příznivci cappuccina s pěnou, znalci latte na sójovém mléce. Všichni dobře víme, že dobrá voda a dokonalá zrna nezaručují úspěch. Stejně důležitý je způsob přípravy kávy. Dnes se těší stále větší oblibě automatické kávovary, které umožňují jedním tlačítkem vybrat oblíbený druh kávy a během chvilky si užít její aroma. Výborná káva, chutnající jako z nejlepší kavárny, vás bude provázet každý den, ale musíte dbát na čistotu svého kávovaru.
Proč je odvápňování kávovaru tak důležité?
Nepravidelné čištění kávovaru může vést k tomu, že tuk z kávy a mléka, který se usazuje na stěnách, a usazeniny vodního kamene výrazně změní chuť kávy. Pokud tedy najednou zjistíte, že vaše oblíbená káva přestala chutnat jako obvykle – čeká vás čištění kávovaru. Tvrdá voda používaná v kávovaru se časem může usazovat nejen na stěnách kávovaru, ale i na jeho topném tělese, a také v trubkách přivádějících vodu. Tímto způsobem oslabí výkon topného tělesa a v nejhorším případě dojde k jeho spálení. O zhoršení chuti kávy ani nemluvě.
Aby bylo zajištěno správné fungování kávovaru, je třeba jej pravidelně odvápňovat. Nejnovější modely automatických kávovarů mají funkci detekce nečistot, takže si nemusíte dělat starosti s paměťováním na odvápňování, příslušná informace se zobrazí na displeji kávovaru. U kávovarů bez této užitečné funkce je třeba si všímat, zda například stroj nezačal pracovat hlučněji nebo méně efektivně než obvykle.
Způsoby odvápňování kávovaru
Pokud chcete odvápnit kávovar, máte na výběr několik řešení, všechna téměř stejně účinná. V závislosti na doporučení výrobce obsažených v návodu k obsluze můžete sáhnout po hotových přípravcích k čištění kávovaru – ve formě kapaliny, prášku nebo tablet, nebo se můžete rozhodnout pro domácí prostředky založené na produktech, které pravděpodobně máte doma. Pokud chcete použít domácí metody odvápňování, sáhněte po kyselině citronové nebo citronové šťávě.
Odvápňování kávovaru je relativně jednoduché, v automatických kávovarech je to často speciální program pro údržbu kávovarů přizpůsobený konkrétním modelům. Stačí, když nalijete vodu a nasypete čisticí prášek, poté zapnete kávovar a je hotovo. Stroj sám spustí speciální mycí program, tímto způsobem propláchne zbytky kávy a odstraní usazeniny vodního kamene. Zde stojí za připomenutí výměna filtračního vložky na vodu, měkká voda umožňuje méně časté odvápňování kávovaru.
V případě, že chcete odvápnit překapávací kávovar nebo pákový kávovar, čištění spočívá v nasypání čajové lžičky sypké kyseliny citronové do nádoby na vodu, po dolití vody je třeba pouze spustit kávovar. Pokud nemáte kyselinu, můžete sáhnout po octu, je třeba jej naředit vodou v poměru 1:2 a nechat alespoň na čtvrthodinu. Po této době musíte velmi důkladně opláchnout vnitřek kávovaru.
Jak často čistit espresovač?
Pokud si chcete vždy užívat plnou chuť a aroma oblíbené kávy, nesmíte zanedbávat pravidelné čištění zařízení. Týká se to jak odvápňování, tak čištění mléčného systému. Za tímto účelem je třeba všechny oddělitelné části zařízení umýt pod tekoucí vodou s přidáním jemného detergentu, to co lze umýt odděleně, záleží na druhu kávovaru. Ostatní fáze čištění kávovaru probíhají tak, jak jsme to popsali výše.
To, jak často musíte provádět důkladné čištění espressa, závisí hlavně na tom, kolik kávy denně pijete. Čím více, tím častěji, v opačném případě znečištěné zařízení spotřebovává více elektrické energie, což snižuje úspornost zařízení. Nelze zapomínat na systém na šlehání mléka, ucpaná mlékem tryska přestává plnit svou funkci, navíc zbytky starého mléka mohou výrazně zkazit chuť a aroma kávy připravené z nejlepších zrn.