Dřez, tedy zařízení, bez kterého si vlastně nelze představit funkční kuchyň. Pokud plánujete renovaci nebo jste právě ve fázi plánování vybavení nové kuchyně, budete čelit výzvě, jakou je výběr dřezu. I když běžně vaříte málo a nádobí myjete v myčce, nemůžete se vzdát tohoto důležitého prvku kuchyňského vybavení. V našem textu vám přiblížíme několik druhů dřezů, které se v současnosti těší velké popularitě a pomůžeme vám najít odpověď na otázku, co je lepší: granitový dřez, keramický dřez nebo ocelový dřez?
Druhy nejpopulárnějších dřezů
Při výběru dřezu většina lidí v první řadě hledí na jeho velikost. To je samozřejmě velmi důležité, protože v každé kuchyni jsou jiné možnosti uspořádání. Ve velkém prostoru si můžete dovolit umístit prostorný dřez se dvěma komorami, v malé kuchyňské části se vejde malý dřez a často i bez odkapávače.
Druhou vlastností, na kterou mnoho lidí dbá, je barva dřezu. Je to rovněž významná záležitost, protože dřez kupujeme na delší dobu a měl by barevně ladit se zbytkem kuchyňského vybavení. Ještě před několika lety byly nejběžněji vybírány bílé keramické dřezy a ocelové dřezy. Obě barvy lze považovat za poměrně univerzální, což může vysvětlovat jejich popularitu. Dnes, díky moderní technologii, můžeme vybírat z mnohem širší palety barev. Poslední, ale stejně důležitou vlastností, na kterou je třeba myslet při nákupu dřezu, je materiál, z něhož je vyroben.
Jaký materiál pro dřez zvolit?
Po léta trh s kuchyňským příslušenstvím dominovaly ocelové dřezy, jen málo lidí se rozhodovalo pro keramický dřez. Všichni si asi uvědomujeme, že kuchyňské dřezy jsou vystaveny různým mechanickým poškozením, vyplývajícím například z neopatrného vkládání těžkých hrnců a ostrých nástrojů. Kromě toho se do nich často nalévá horká voda a kapaliny, které mohou obarvit stěny dřezu na nežádoucí barvu.
Výrobci dřezů se snaží splnit očekávání zákazníků, a tak vytvářejí stále nové modely, využívající různé materiály. Většinou je v obchodech možné nalézt:
granitové dřezy,
keramické dřezy,
dřezy z ušlechtilé oceli,
mramorové dřezy.
Budeme se snažit přiblížit charakteristiky různých materiálů, z nichž může být kuchyňský dřez vyroben. To určitě usnadní váš výběr vhodného zařízení pro vaši kuchyň.

Keramický dřez, tradiční a elegantní
Keramické dřezy se těší mezi zákazníky neustálé oblibě, i když patří k poněkud vyšší cenové kategorii. Dřezy tohoto typu vznikají z hlíny vypalované při velmi vysoké teplotě pokryté vrstvou glazury. Takto vzniká materiál velmi odolný a tvrvalý vůči nárazům, teplotním výkyvům, nerozbarvuje se a nevybledává, a v případě bílých keramických dřezů nenabírá časem nažloutlý odstín.
Čištění hladkého povrchu keramického dřezu nevyžaduje nákup specializovaných chemických prostředků. Atraktivní vzhled keramiky ve vybrané barvě se stane skutečnou ozdobou vaší kuchyně. Keramika je odolná proti poškrábání ještě více než v případě dřezu vyrobeného z granitu a jiných materiálů.
Granitový dřez, stylový a odolný
Granitové dřezy jsou ceněny pro svůj nápadný styl a širokou škálu barev na výběr, a samozřejmě pro trvanlivost. Granitový dřez, někdy nazývaný kamenným nebo kompozitním, vzniká ze směsi křemene a epoxidové pryskyřice. Takové spojení umožňuje získat krásný kamenný vzhled, který perfektně imituje vzhled přírodního kamene, a velkou odolnost a odolnost vůči vysokým i nízkým teplotám.
Granitový dřez se vyznačuje velmi velkou tvrdostí, což z něj dělá velmi odolné vůči mechanickým poškozením, které v kuchyni nejsou tak těžké způsobit. Důkazem jejich odolnosti může být mimo jiné to, že výrobci na ně někdy poskytují záruku až 30 let. Kromě toho se granitový dřez snadno udržuje v čistotě. Je třeba si jen pamatovat, aby se v něm nenechávaly kapaliny nebo produkty s výrazně barvícími vlastnostmi. V případě vzniku skvrn je však lze odstranit standardními chemickými prostředky.
Ocelový dřez, tradiční a trvanlivé řešení pro vaši kuchyni
Ocelový dřez je řešení, které zřejmě nikdy nevyjde z módy. Ti, kdo se rozhodnou pro jeho nákup, zdůrazňují trvanlivost a kvalitu nerezové oceli. Je to materiál, který vynikající snáší vysoké teploty a je relativně odolný vůči poškození z jeho standardního používání. Není však tak odolný proti poškrábání jako granitový nebo keramický dřez, avšak kuchyň vybavená tímto druhem dřezu bude stejně funkční.
Ušlechtilá ocel je většinou dostupná pouze v tradiční barvě, avšak ocelový dřez lze zakoupit v mnoha tvarech a velikostech. Jednotlivé modely se mohou také lišit způsobem dokončení, mohou být hladké s leskem, matné nebo s texturou podobnou textuře lnu.
Jak vidíte, máme na výběr různé druhy dřezů, vyrobených z různých materiálů. To, který se nejlépe osvědčí ve vaší kuchyni, závisí na vašich individuálních očekáváních a finančních možnostech. Nejvíce nákladné jsou kuchyňské dřezy vyrobené z keramiky, o něco levnější bude granitový dřez, a nejpříznivější pro peněženku je dřez vyrobený z oceli.