Nezáleží na tom, zda máte doma myčku na nádobí, nebo spíše myjete ručně, jestli hodně vaříte, nebo dáváte přednost stravování ve městě, ve vaší kuchyni nesmí chybět dřez. Dřez je nepostradatelným prvkem vybavení každé kuchyně, jak malé, tak kuchyňského kouta i velké kuchyně sloužící také jako jídelna. Dřez prostě musí být v kuchyni, těžko si představit, že by to mohlo být jinak.
Výběr kuchyňského dřezu do vaší kuchyně
Správné uspořádání kuchyňského prostoru značně usnadňuje přípravu jídel i úklid po nich. Uvažujete-li o výběru dřezu, stojí za to nejprve zjistit, jaké typy dřezů jsou na trhu dostupné. Nejčastěji je rozdělujeme podle počtu komor:
jednokomorové dřezy,
půlkomorové dřezy,
dvoukomorové dřezy.
Kromě toho je lze rozdělit podle materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, na trhu jsou k dispozici tyto typy:
granitové dřezy,
keramické dřezy,
nerezové dřezy.
Můžeme je také rozdělit na malé a velké dřezy, stejně jako podle barvy a tvaru. Důležitým prvkem je také přítomnost nebo absence odkapávače. Pokud chcete vybrat praktický dřez, který bude ladit s vaší kuchyní, musíte zvážit řadu aspektů, z nichž asi nejdůležitější je prostor, který v kuchyni máte k dispozici.
Proč stojí za to vsadit na velký dřez?
Velký granitový dřez není jen pohodlný při mytí nádobí, ale je také skutečnou ozdobou kuchyně. Výběrem prostorného jednokomorového dřezu si zajistíte optimální množství místa na špinavé nádobí. Hluboká komora umožní vkládat i vysoké hrnce a velké pánve, které nechcete dávat do myčky. Stojí za to investovat do jednokomorového dřezu vybaveného praktickým odkapávačem, který nejen zvětší pracovní plochu, ale také se stane skvělým místem pro rozmrazování masa nebo odkládání zeleniny čekající na oloupání.
Velkou výhodou velkých dřezů s odkapávačem je jejich funkčnost a trvanlivost. Jsou vyrobené z materiálů nejvyšší kvality, které jsou odolné vůči faktorům jako jsou vysoké teploty, mechanická poškození či zabarvení způsobená vyléváním barvících látek jako je káva, čaj nebo řepná šťáva. Samozřejmě, pokud je to bílý dřez, je nejlepší jej okamžitě opláchnout vodou, avšak granitové dřezy obecně nevyžadují používání speciálních čisticích prostředků.
Komu se velký dřez hodí?
Jednokomorový dřez je vynikajícím řešením, které se skvěle hodí do většiny kuchyní. Ale pokud opravdu hodně vaříte a máte tím pádem hodně na mytí, a předtím spoustu produktů, které chcete umýt před jejich přípravou, investujte do solidního granitového dvoukomorového dřezu. Takový dřezový model umožní racionální plánování mytí, rozdělení nádobí do jednotlivých komor tento proces výrazně usnadní.
Velká rodina znamená hodně mytí - to je bez pochyb. Mnoho lidí se proto rozhodne koupit myčku na nádobí, ale přesto ne každý typ nádobí se hodí k mytí v myčce. Oblíbený hrnek z ručně malované keramiky, postříbřené příbory, křehké šálky, křišťálové skleničky a talířky, a konečně kuchyňské nože - co spojuje tyto prvky servisu je skutečnost, že použití myčky by je mohlo všechny poškodit. Rozhodně lepší nápad je umýt je ručně, a k tomu je potřeba velký dřez.
Velký dřez - nevýhody
U velkých dřezů může být často největší nevýhodou jejich cena. Dalším problémem může být jejich montáž. Pokud mají být například dřezy na míru, může být někdy obtížné najít skříňku s dostatečně velkým otvorem. V souvislosti s tím bude potřeba zvětšit otvor ve skříňce, což není vždy možné, nebo investovat do nábytku na míru. Naopak s výběrem správných kuchyňských baterií by neměl být žádný problém, snadno najdete také takové určené pro velký dřez.