Jak vyčistit sprchový kout?

 Jak vyčistit sprchový kout? Je to vzájemné. Sprchový kout má umýt nás a my musíme očistit sprchový kout. Voda, mýdlo, šampon, gravitace, trocha času a ze své oázy čistoty vycházíme čistí a obvykle i odpočatí a svěží. Koupelna také rozzáří duši, zejména pokud máš elegantní skleněný sprchový kout od Mexenu, nebo některý jiný z jeho bohaté nabídky. Bohužel, všechny nečistoty nezmizí v odtoku, vždy se něco usadí, dříve nebo později se objeví potřeba vyčistit i tento stánek čistoty. Minimálně ze dvou důvodů: estetického a zdravotního. Jak vyčistit sprchový kout? Kdy? Po každé sprše? Nebo jen jednou za čas? Jakými prostředky? Podívejme se na čištění sprchového koutu blíže.

Na čištění pamatuj již při navrhování koupelny a kupování sprchového koutu

Nepřáteli čistoty v koupelně jsou především: plísně, vodní kámen, mastnota, drobné částečky kůže, vlasy, pot, prach, vlákna z oděvů a ručníků a samozřejmě, nejrůznější bakterie. Tyto elementy milují malá zákoutí, spáry mezi dlaždicemi, mezery, póry v materiálech atd., kde se rády zachytí, usadí a vyvíjejí svou podvratnou činnost. Dopřej koupelně větrání, nejlépe pomocí řádného okna nebo alespoň odsávacího systému, eliminuj případné tepelné mosty. Počítej s tím již ve fázi návrhu. Vyber si ten nejdokonalejší sprchový kout, vaničku, sprchové stěny a další vybavení z hlediska kvality materiálu, jeho hladkosti a úrovně zpracování.

Jak předcházet znečišťování sprchového koutu?

I zde platí, že prevence je lepší, než řešení důsledků. V čem prevence spočívá?
1. Větrání, mimořádně důležité a účinné proti plísním. Teplo, vlhkost a tepelné mosty kolem okenního rámu plísně přímo přitahují. Proto po každém sprchování co nejdříve intenzivně vyvětrej, nejlépe silnějším průvanem, aby vodní pára unikla ven. V suchém vzduchu se plísním nedaří.
3. Po osprchování vodu ze sprchového koutu vytři. Pomůže šikovná stěrka a utěrka z mikrovlákna.
4. Dávej přednost materiálům s povrchovou úpravou Anti Calc, nebo používej hydrofobní přípravky. Tyto přípravky vyplňují póry materiálů, vyhlazují je a odpuzují vodu, která se nesoustřeďuje do kapek a rychle sklouzává. Povrch zůstává téměř suchý, takže je značně odolný proti usazování vodního kamene, prachu, mýdla a nečistot.
5. Udržuj čistou sprchovou hlavici bez vodního kamene, aby stříkala vodu tam kam má, a ne do všech stran kolem.

I tak budeš muset sprchový kout občas vyčistit

Nechce se ti? Pomoct ti může trocha psychologie! Nejúspěšnější nejsou ti nejsilnější, ale ti, kteří se umí přizpůsobit. To platí jak v přírodě, tak v lidském světě. A koneckonců, pohyb prospívá všem. Důkladné vyčištění sprchového koutu je skvělým cvičením a lesknoucí se vanička a stěny jen zdůrazní elegantní styl celé tvojí koupelny. Mimochodem, krásný sprchový kout ve skvěle naaranžované koupelně, je sám o sobě motivací k tomu, aby byl udržován vždy zářivě čistý. Všechny prvky takové koupelny zaručeně najdeš v Mexenu! Jak tedy čistit sprchový kout? V zásadě dvěma způsoby: ekologickými domácími čisticími prostředky a běžnými přípravky na chemické báze.

Jak začít?

Před čištěním sprchy samozřejmě vyndej všechny šampony, mýdla, lahvičky, vše, co by mohlo překážet a vyzbroj se pomůckami: čistící houbička, utěrka z mikrovlákna, jedlá soda nebo prášek do pečiva, který ji obsahuje, ocet, citronová šťáva nebo kyselina citronová, chemické čistící prostředky na sanitární zařízení. Hodit se může také kbelík, gumové rukavice, kartáč, vyřazený zubní kartáček a určitě stěrka.

Čištění sprchového koutu domácími přípravky

Nanes vybraný čisticí prostředek houbou nebo hadříkem na celou plochu sprchy, nejlépe krouživými pohyby, s důrazem na těžko přístupná místa, a nech působit. Nevynechávej baterii, ani sprchovou hlavici. Zvláštní pozornost věnuj nejznečištěnějším místům, na které opakovaně nanes čisticí směs a vydrhni je kartáčem. Zejména rohy, škvíry a zákoutí. Povrch důkladně opláchni. V případě potřeby postup opakuj. Usazenou vodu stáhni stěrkou a povrch osuš a vylešti čistým měkkým hadříkem. Nejenže získáš zářivý sprchový kout bez vodního kamene a plísní, ale budeš mít také dobrý pocit, že nezatěžuješ životní prostředí chemickými látkami.

Domácí pomocníci, představme si je blíže

Ocet – jeden z nejoblíbenějších domácích „čističů". Pokud sprchový kout čistíš pravidelně, postačí roztok vody a octa v poměru 1:1; při silnějším znečištění použij čistý ocet. Skvělou pomůckou ti může být domácí rozprašovač (používaný třeba na květiny). Nanes ocet nebo octový roztok, počkej asi 1 hodinu, pak povrch přejeď houbou a osuš.

Směs octa a jedlé sody – další oblíbená a účinná domácí ingredience. Směs nanes ve formě kašičky na nejznečištěnější místa, včetně baterie, spár nebo kolečka posuvných sprchových dveří. Směs je účinná na různé usazeniny i vodní kámen. Na těžko přístupná místa použij starý zubní kartáček. Nakonec vše, jako vždy, dobře opláchni čistou vodou a vysuš.

Citronová šťáva, kyselina citronová – není sice tak účinná jako ocet, ale také dokáže odstranit vodní kámen. Šťávu nastříkej na stěny sprchového kouta, počkej několik minut a nakonec ošetřená místa důkladně setři stěrkou. Bonusem čištění citronem je nejen vyčištění povrchu, ale i příjemná vůně celé koupelny.

Pomocník našich předků, popel – pokud máš krb, můžeš to zkusit. V dřívějších dobách, dokud neexistovaly chemické čisticí prostředky, patřil k nejběžnějším prostředkům. Popel musí být dokonale čistý a je dobré ho prosít, aby neobsahoval zrnka písku nebo kamínky, které mohly být ve dřevě. Jinak hrozí poškrábání čištěných povrchů.

Chemické přípravky

Jsou situace, kdy se ani při nejlepší snaze nevyhneš použití čisticích prostředků na chemické bázi. Vodního kamene může být příliš mnoho, nebo je třeba vyčistit sprchový kout od plísně, která je dlouhodobě silně přichycená na špatně přístupných místech. V každém případě je chemie silnější, zvládne i silné znečištění. S její pomocí vodní kámen i plíseň ve sprchovém koutě odstraníš rychleji. Nabídka výrobků je obrovská, vyplatí se věnovat čas výběru toho správného, protože jsou často úzce specializované na různé druhy nečistot a různé typy čištěných materiálů – plast, sklo, keramika, akrylát, dlaždice atd. Pokud nejsi milovníkem, milovnicí studování návodů, obecně platí, že sprchový kout můžeš dobře vyčistit běžnými čisticími prostředky na okna nebo mycími prostředky na nádobí. Dávej si pozor zejména na abrazivní prostředky – čisticí prášky a pasty, které mohou povrch poškrábat. V nouzových případech pomůžou vysoce účinné „ekrazity" na bázi chlóru nebo kyselin, které jsou však agresivní pro pokožku, dýchací systém a samozřejmě i pro životní prostředí. Pokud budeš sprchový kout udržovat průběžně, určitě se používání agresivních chemikálií vyhneš. Pravidelným šetrným čištěním prodloužíš životnost nejen sprchového koutu, ale i celé koupelny.

Komentáře

    • Dan
    • 2021-09-27 13:34:19
    Świetny artykuł!