Jak vyčistit granitový dřez?

Granitový dřez je dobrou volbou. Ani v 21. století se neobejdeš bez talířů, hrnců a příborů, které je třeba umývat. Myčka nádobí není všemocná, dřez má své důležité místo nadále. Granitový dřez, tedy dřez z kamene, je skvělým řešením v každé kuchyni. Vždyť co je trvalejšího než kámen? Stačí se podívat na pyramidy. Granitový dřez je téměř nezničitelný, jen stěží se poškrábe, je odolný vůči změnám teplot, velmi elegantní, a proto stále oblíbenější. Má také přirozené antibakteriální vlastnosti, což je v kuchyni velmi vítaná schopnost. Přes všechny výhody, i žula – granit vyžaduje určitou péči. Koneckonců i pyramidy jsou po tisíciletích poněkud zašlé... Tvůj granitový dřez nebude, stačí se o něj trochu starat.

Granitový dřez – jaké je jeho složení?

Převážnou většinu materiálu z něhož je granitový dřez vytvořen, tvoří žula. Její hlavními složkami jsou křemík, příměsi magnetitu, apatitu a dalších velmi tvrdých hornin. Tyto složky dodávají výrobku jedinečnou kamennou eleganci a velkou mechanickou odolnost. Zbytek tvoří epoxidová pryskyřice, jejíž úlohou je zvýšit tepelnou odolnost, barviva a příměsi.

Prevence znečištění granitového dřezu

Prevence je důležitá také pro čistotu granitového dřezu. Je lepší ho chránit před nadměrným znečištěním, než ho následně pracně čistit.

  • Nenechávej špinavou vodu a špinavé nádobí ve dřezu příliš dlouho.

  • Nelij do dřezu agresivní chemikálie ani je nepoužívej k jeho čištění.

  • V případě potřeby, tekutiny obsahující silná barviva, jako je káva, čaj, červené víno, šťávy z červené řepy, borůvek a jiné, opatrně vylévej přímo do odtoku, nikoli na povrch granitového dřezu. Pokud se taková šťáva na povrch dostane, co nejdříve ji smyj.

  • Horký olej rozhodně do granitového dřezu (ani jiného) nepatří.

  • Po každém použití dřezu je vždy vhodné ho umýt běžným prostředkem na mytí nádobí a vytřít do sucha. Tím ho ochráníš před usazováním vodního kamene, ke kterému je žula náchylná.

Čím a jak vyčistit granitový dřez?

Vyčistit granitový dřez není žádná věda. Na běžné čištění dřezu postačí obvyklý čisticí prostředek na nádobí. Stačí jej nanést na houbičku, dřez umýt, opláchnout, osušit a je hotovo. Velmi častým typem znečištění je vodní kámen, zejména pokud je v rozvodech tvrdá voda. Zde pomůže ocet. Nejprve jej zřeď – jeden díl octa a tři díly vody. Roztok nalij do uzavřeného dřezu a nech několik hodin působit. Poté jej opláchni a osuš. V případě potřeby postup opakuj s vyšší koncentrací. Skvělým bojovníkem proti vodnímu kameni je citronová šťáva, potravinářská kyselina citronová nebo jedlá soda. Jednou za čas je vhodná důkladná očista pomocí některého ze speciálních přípravků určených výhradně k čištění granitových dřezů. Najdeš je na trhu v několika variantách, mívají podobu čisticí pasty nebo prášku. Nejenže dřez vyčistí, ale také na něm vytvoří ochranný povlak. V každém případě je i zde důležité závěrečné opláchnutí a vysušení.

Čím granitový dřez nečistit?

Vyhni se při čištění používání drátěných a jiných tvrdých kartáčů. Nepoužívej abrazivní čisticí prostředky obsahující tvrdé částice (písek). Ke čištění granitového dřezu nepoužívej ředidla, benzínové čističe, čističe odpadu, kyseliny, hydroxidy, chlórové přípravky, apod. Nenech se zlákat k čištění bílého dřezu bělidlem!

Impregnace granitového dřezu

Povrch granitového dřezu můžeš ochránit a jeho znečišťování  zpomalit pomocí impregnace. Kromě speciálních impregnačních prostředků pro granitové dřezy můžeš použít i běžné oleje, jako je olivový nebo slunečnicový. Jak postupovat? Celý dřez důkladně vyčisti. Osuš jej měkkým hadříkem a nech přirozeně, pořádně vyschnout. Na čistou utěrku nanes trochu oleje a potři jím celý povrch dřezu. Nech olej vstřebat a setři zbytky, které se nevstřebaly.

Světlá barva granitového dřezu

Granitové dřezy bílého, nebo béžového odstínu jsou na čištění náročnější. Nedovol, aby tekutiny obsahující silná barviva zůstávaly na povrchu dřezu delší dobu, nebo na něm dokonce zaschly. Čaj, ovocné šťávy apod., je třeba co nejdříve smýt a dřez vyčistit, aby jeho světlý povrch zůstal zářivý. Moderní granitový dřez ve světlém odstínu je sice trochu háklivější, ale pokud dodržíš výše uvedené zásady, zůstane dlouho jako nový a bude tvojí stylové kuchyni spolehlivě dodávat vznešený dojem po dlouhou dobu.

Komentáře

V tuto chvíli bez připomínek